Demir Eksikliği (Kansızlık) Nedir?

Dünya çapında en sık rastlanan anemi türü olan demir eksikliği, halk arasında kansızlık adı ile bilinir. Vücudun ihtiyaç duyduğu demir oranının bazı sebeplere bağlı olarak karşılanamaması durumu olan bu hastalık, çeşitli olumsuzluklara neden olur.

Demirin vücut üzerinde oldukça önemli görevleri vardır. Kandaki demir oranının normalin altında olduğu zamanlarda alyuvarların üretim düzeyi de azalır ve bunun sonucunda doku, organ ve hücrelere taşınması gereken oksijen seviyesinde belirli azalmalar ortaya çıkar.

Bu durumda vücudun normal işlevlerini yerine getirmesinde sıkıntılı bir sürecin oluşmasına yol açar.

Demir eksikliğinin artması durumunda kansızlık adı verilen hastalık meydana gelir. Vücut üzerinde ve gelişiminde büyük rol oynayan demirin azalmasının bazı etkileri de bulunur.

Demir Eksikliği (Kansızlık) Neden Olur?

Vücut tarafından düzenli olarak üretilmesi gereken demir miktarının azalmasının sonucu olarak demir eksikliği (kansızlık) oluşur. Bu sağlık sorunu, farklı sebeplerden kaynaklı olarak gözlenebilir.
Bu rahatsızlık; genel olarak vücudun demire olan ihtiyacının artması, vücuda gerekenden daha az demir alınması veya oluşabilen herhangi bir demir kaybı sonucunda görülür. Bunların da nedenlerini bir liste yapmak gerekirse;

Vücudun demire olan ihtiyacının artmasının nedenleri:
Hamilelik dönemi
Emzirme
Büyüme ve gelişme çağında bulunmak
Ergenlik dönemleri

Vücuda gerekenden daha az demir alınmasının nedenleri:

Dengesiz, sağlıksız ve yetersiz beslenme şekilleri
İçeriğinde demir barındırmayan besinlerin sık sık tüketilmesi

Oluşabilecek olan demir kaybının nedenleri:
Ağır ve şiddetli geçen adet dönemleri
Mide ülseri gibi sebepler ile aşırı düzeyde kan kaybının gerçekleşmesi
Aşırı spor ve egzersiz sonucunda oluşan yorgunluk hissiyle beraber ter ya da idrar yoluyla vücuttaki demir gibi çeşitli minerallerin atılması
Bu nedenler, demir eksikliği (kansızlık) rahatsızlığını büyük oranda etkileyen maddeler olarak sıralanabilir.

Belirtileri Nelerdir?

Çeşitli etmenlerin sonunda ortaya çıkan demir eksikliği (kansızlık) sorununu, ilk aşamalarda fark etmek zordur. Aynı zamanda bu hastalık, belirtilerini tam anlamıyla da göstermez.

Düzenli olarak yapılan tahliller ile birlikte, demir eksikliğinin daha erken zamanlarda teşhis edilmesi mümkün olabilir. Ancak bazen de belirtiler erken görülebilir. Demir eksikliği (kansızlık) oluşumunun başlıca belirtilerini bir listelemek gerekirse;

  • Ciltte solgunluk ve kuruluk
  • Kırılgan yapıda tırnak ve saçlar
  • Yoğun baş ağrıları
  • Sürekli halsizlik ve yorgunluk durumu
  • Ağız kenarlarında ve dudaklarda oluşan çatlaklar
  • Odaklanma sorun yaşama
  • Sık sık kulak çınlaması
  • Ayaklarda ve ellerde gözlenen karıncalanma, uyuşma
  • Saçlarda artan dökülmeler
  • en önemli ve ciddi sebepler olarak sıralanabilir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Her yaşta ve herkeste görülebilen demir eksikliği (kansızlık) durumunun tedavisi için öncelikli olarak doğru tanı konulması oldukça önemlidir. Doğru tanının farkına varabilmesi amacıyla hastalığın ne düzeyde olduğu detaylı incelenmelidir.

Özellikle hamile kadınlarda ve genç kızlarda bu sorunun belirtileri sıklıkla gözlenen bu durum incelenirken, hastanın geçmişine dair bütün bilgilere ulaşılması da gerekir. Gerekli tetkikler ve testler yapıldıktan sonra, hastalığın ne sebeple ortaya çıktığı belirlenmelidir.

Demir eksikliği (kansızlık) tedavisinde; ilik nakli, kan verme gibi pek çok farklı yöntem kullanılabilir. Bu yöntemlerden hangisinin tercih edileceği konusunda da hastalığın türüne göre karar verilir.

Uygulanacak olan tedavi yönteminde dikkat edilmesi gereken en önemli detay, hastalığa neden olan etkenlerin iyileşmesini ve tedavi edilmesini sağlamaktır. Aksi takdirde kansızlık durumu tekrar edebilir.

Kadınlarda bu hastalığı tetikleyen adet dönemlerinin, kontrol altına alınması gerekir. Bu dönemleri yoğun sancılı ve ağrılı şekilde geçiren kadınların, hormonal destek alarak düzenli hale getirmeleri önerilir. Aynı zamanda kanda eksik olan mineraller ve maddeler de takviye edilmelidir.

Demir eksikliğinin oluşmasında etkili olan hücrelerin tedavi edilmeleri ve sorunların da çözülmeleri gerekli olur. Eğer bu durum yaşantınızı derinden etkileyecek boyuta ulaşırsa, kan nakli yöntemine de başvurulabilir.

Kansızlık tedavisinde bazen bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar da kullanılır. Genellikle bağışıklık sisteminin alyuvarlar yapımını durduruğu ya da parçaladığı durumlarda bu ilaçlara başvurulur.

Farklı ve çeşitli tedavi yöntemleri bulunan bu rahatsızlığın sebebi tespit edildiğinde rahat bir şekilde çözümlenebilir. Kaliteli, profesyonel ve uzman doktorların içerisinde yer aldığı Özkaya Tıp Merkezinde, bu işlemleri güvenli bir şekilde yaptırabilirsiniz.

دردشة مفتوحة
1
مرحبا كيف يمكننا مساعدتك؟
مرحبا كيف يمكننا مساعدتك؟